توصیه‌های کلیدی تغذیه‌ای برای مدیریت جامع دیابت

1404/08/22
تعداد بازدید :67

 مدیر بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی کردستان، در راستای ارتقای آگاهی عمومی، چارچوب کلی درمان تغذیه‌ای برای افراد مبتلا به دیابت را اعلام کرد و بر اصول کلیدی تغذیه صحیح در این بیماری تأکید کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، شیرین هدایت کردستانی مدیر بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی، در راستای ارتقای آگاهی عمومی، چارچوب کلی درمان تغذیه‌ای برای افراد مبتلا به دیابت را اعلام کرد و به اصول تغذیه صحیح در بیماری دیابت پرداخت و اظهار کرد:

درمان تغذیه ای در بزرگسالان مبتلا به دیابت شامل ترویج الگوی غذایی سالم با تأکید بر مصرف انواع غذاهای غنی از مواد مغذی در اندازه‌های مناسب، رسیدن به مقادیر  قند خون، فشار خون و چربی‌های خون در محدوده نرمال و طبیعی، دستیابی و حفظ وزن مطلوب بدن، به تأخیر انداختن یا پیشگیری از عوارض دیابت و در نظر گرفتن نیازهای تغذیه‌ای بر اساس ترجیحات شخصی و فرهنگی، سطح سواد سلامت، دسترسی به غذاهای سالم  است.

 وی به توصیه های غذایی جهت دستیابی به اهداف اشاره کرد و افزود: برای همه افراد دارای اضافه وزن یا چاق، اصلاح رفتار و محدود کردن انرژی دریافتی برای دستیابی به کاهش وزن حدود  5 درصد وزن بدن توصیه می‌شود.

مدیر بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی، با اشاره به الگوهای غذایی و توزیع درشت‌مغذی‌ها در وعده های غذایی، بیان کرد: برای پیشگیری از دیابت و مدیریت افراد مبتلا به پیش‌دیابت یا دیابت، توصیه می‌شود وعده های غذایی شامل سبزیجات غیرنشاسته‌ای، میوه‌ها، حبوبات، غلات کامل، آجیل و محصولات لبنی کم‌چرب و به حداقل رساندن مصرف گوشت قرمز، نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر، شیرینی‌ها، غلات تصفیه شده و غذاهای فرآوری شده باشد.

 هدایت کردستانی عنوان کرد: به افراد مبتلا به دیابت و افراد در معرض خطر توصیه می‌شود که از غلات و نان‌های کامل که حاوی میزان قابل توجهی فیبر و سایر مواد مغذی هستند استفاده نمایند و حتی الامکان از مصرف  نانهای سفید، شیرینی و نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر (از جمله آبمیوه‌ها و نوشابه ها ) بپرهیزند و نوشیدنی های شیرین شده را  با آب جایگزین کنند تا خطر افزایش وزن و خطر بیماری قلبی عروقی را کاهش دهند، همچنین می بایست غذاهای حاوی قند اضافه شده که پتانسیل افزایش وزن دارند و اغلب فاقد مواد مغذی هستند را به حداقل برسانند.

 وی تصریح کرد: مصرف منابع پروتئینی در وعده های غذایی توصیه شده که این منابع شامل انواع گوشت، مرغ، تخم مرغ و انواع حبوبات است.

مدیر بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی کردستان، خاطرنشان کرد: به افراد مبتلا به دیابت توصیه می شود که در برنامه غذایی از مواد غذایی کم چرب استفاده کرده و در تهیه و طبخ غذا از چربی‌های غیراشباع مانند انواع روغنهای مایع نظیر کانولا و انواع ماهی و آجیل استفاده کنند  تا خطر بیماری قلبی عروقی کاهش یافته و متابولیسم گلوکز بهبود گردد.

 هدایت کردستانی اضافه کرد: در زمان طبخ غذا به جای سرخ کردن غذا را به صورت بخارپز یا آب‌پز تهیه و مصرف کنند. کره و روغنهای حیوانی (روغن جامد) را با روغن‌های غیراشباع، مانند روغن سویا، کلزا (کانولا)، ذرت، گلرنگ و آفتابگردان جایگزین کنند.

 وی افزود: فرآورده‌های لبنی کم‌چرب مصرف کنند و همچنین تنقلات و غذاهای بسته‌بندی شده و از پیش آماده (مانند پیراشکی، کیک ، کلوچه، بیسکویت و ویفر) که حاوی چربی‌های ترانس تولید صنعتی هستند تا حد امکان اجتناب کنند.

وی به مصرف میوه ها و سبزیجات نیز اشاره کرد و گفت: افراد مبتلا به دیابت و افراد در معرض خطر باید سبزیجات را به صورت همیشگی در وعده‌های غذایی خود قرار دهند و از میوه تازه و سبزیجات خام به عنوان میان‌وعده استفاده نمایند.

مدیر بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی، یادآور شد: به افراد مبتلا به دیابت توصیه کنید مقدار نمک و چاشنی‌های پر سدیم (مانند انواع سس و چاشنی های آماده ) را محدود کنند و از  قرار دادن نمک یا سس‌های پر سدیم روی میز غذا اجتناب نمایند. همچنین مصرف تنقلات شور مانند انواع تخمه ، پفک و چیپس را محدود نمایند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

سامانه های دانشگاه